Mieszkanie w dzieciństwie i wczesnej dorosłości w słonecznych miejscach chroni przed stwardnieniem rozsianym
8 marca 2018, 12:13Osoby, które mieszają na obszarach z większą ekspozycją słoneczną (chodzi zwłaszcza o UVB), wydają się rzadziej zapadać na stwardnienie rozsiane (SR). Duże znaczenie wydaje się mieć styczność ze słońcem w wieku 5-15 lat.
Kora wzrokowa rozwija się do czterdziestki
30 maja 2017, 11:34Pierwszorzędowa kora wzrokowa (V1 lub inaczej 17. pole Brodmanna), o której sądzono, że dojrzewa i stabilizuje się w pierwszych latach życia, nadal rozwija się do późnych trzydziestu kilku lub wczesnych czterdziestu kilku lat.
Wg najnowszej hipotezy, chmury z "Krzyku" Muncha to obłoki perłowe
25 kwietnia 2017, 05:17Dotąd wygląd chmur na obrazie "Krzyk" Edvarda Muncha interpretowano albo jako metaforę psychicznego cierpienia, albo jako przestawienie cząstek zanieczyszczających powietrze po wybuchu wulkanu Krakatau w 1883 r. Najnowsza hipoteza Helen Muri, badaczki z Uniwersytetu w Oslo, wskazuje jednak na polarne chmury stratosferyczne, a właściwie jeden z ich rodzajów - tzw. obłoki perłowe.
Gwiazdy tworzą się w dżetach z centrym galaktyk
28 marca 2017, 09:38Po raz pierwszy udało się zaobserwować formowanie się gwiazd w strumieniu materii wyrzucanej przez supermasywną czarną dziurę. Astronomowie od pewnego czasu sądzili, że warunki panujące w takich strumieniach mogą sprzyjać powstawaniu gwiazd, jednak zjawisko takie jest trudne w obserwacji. Jednoznacznie wykazaliśmy, że wewnątrz strumieni powstają gwiazdy – mówi Roberto Maiolino z Uniwersytetu w Cambridge.
Kobiety boli bardziej przez mikroglej
6 marca 2017, 12:34U kobiet mikroglej (rezydentne komórki odpornościowe) jest bardziej aktywny w rejonach mózgu biorących udział w przetwarzaniu bólu.
Bogaty w białko i sól obfity posiłek powoduje większą senność
22 listopada 2016, 11:43Badania na muszkach owocowych (Drosophila melanogaster) wykazały, że wyższa zawartość soli i białka w posiłku, a także jego większa objętość prowadzą do silniejszej senności i dłuższych drzemek.
Komórki odpornościowe zapamiętują swój pierwszy 'posiłek'
24 maja 2016, 06:14Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu odkryli, że powiedzenie "Jesteś tym, co zjadasz" odnosi się również do makrofagów, które zapamiętują swój pierwszy "posiłek".
Przyznano najbardziej wartościowe nagrody naukowe
9 listopada 2015, 11:22Przyznano tegoroczne Breakthrough Prizes, najbardziej wartościowe pod względem finansowym nagrody w nauce. Breakthrough Prizes zostały po raz pierwszy ufundowane przed trzema laty przez miliardera Jurija Milnera
Psy mają obszar mózgu do rozpoznawania twarzy
4 sierpnia 2015, 11:42W płacie skroniowym psów znajduje się region odpowiedzialny za przetwarzanie twarzy. Nadano mu nazwę DFA (od ang. dog face area).